Het geheime wapen, Sam Eastland

In het eerste boek van Sam Eastland ‘Het oog van de rode tsaar’, maakten we kennis met inspecteur Pekkala, onderzoeker in buitengewone dienst van tsaar Nicolaas II van Rusland. Na de Russische Revolutie was hij opgepakt en gevangen gezet in Siberië, waar hij jaren later door Stalin weer vandaan werd gehaald om een bepaalde zaak op te lossen.

Het geheime wapen’ is het tweede boek over Pekkala. Pekkala heeft nu opnieuw buitengewone bevoegdheden, de zogenaamde Schaduwpas die hem over toegang geeft en een assistent, majoor Kirov.

Het begint in de jaren vlak voor de Tweede Wereldoorlog.  (het is in 1937 of begin 1938. De achterflap zegt 1939, maar ergens in het boek zegt Stalin dat Hitler van plan is Oostenrijk en Tsjecho-Slowakije binnen te vallen, en dat gebeurde alle twee in 1938, dus dit verhaal moet zich daarvoor afspelen.)

Rusland leeft in de dreiging dat er een aanval zal komen. Stalin heeft opdracht gegeven een nieuw soort tank te ontwerpen, maar de kans bestaat dat Polen of Duitsland de plannen van dit nieuwe geheime wapen willen ontfutselen. Terwijl Pekkala zich hiermee bezighoudt, verandert het onderzoek van karakter als de ontwerper vermorzeld onder zijn eigen tank wordt aangetroffen. Welke rol speelt ‘het witte gilde’, dat bestaat uit oude aanhangers van de tsaar? En welk dubbelspel speelt Stalin met het witte gilde? En hebben de twee zaken wel met elkaar te maken?

Pekkala moet, zonder enige middelen, deze misdaden oplossen en moet zien te laveren tussen Stalin’s onberekenbaarheid, de algemene angst en zijn eigen herinneringen aan betere tijden.

De herinneringen aan vroeger; de gesprekken die Pekkala had met tsaar Nicolaas, de ontmoeting met Raspoetin die dronken bij zijn huis aankwam en de relatie met zijn Ilya  zijn mooi beschreven en voegen een heel eigen dimensie toe aan het boek. Tsaar Nicolaas komt uit die herinneringen naar voren zoals we hem kennen uit de geschiedenis en ook tsartisa Alexandrea is herkenbaar. Je zou hier de kleine kanttekening kunnen plaatsen dat dit een misschien wat oppervlakkige beschrijving het keizerlijk paar is, maar zo storend is het niet.

Pekkala en Kirov vullen elkaar mooi aan, de oudere man die alles heeft verloren en leeft in het besef dat het elk moment voorbij kan zijn, de jongere man die probeert om er iets moois van te maken en bij nader inzien minder idealistisch en naïef is dan hij op het eerste gezicht lijkt.

Sam Eastland weet in dit boek knap weer te geven hoe de angst regeert in een samenleving waar iedereen elkaar in de gaten houdt, waar de geheime dienst oppermachtig is en niemand is vrijgewaard voor vervolging en een enkele reis naar Siberië.

‘Het geheime wapen’ is een geweldig nieuw deel in wat, naar ik hoop, een lange serie gaat worden. Met een leuke bijrol voor de kumquats van majoor Kirov.

Reacties

Populaire posts