De goden van Gotham, Lindsay Faye

New York 1845, een stad die de naam stad eigenlijk niet verdient. Een stad waar allerlei groepen immigranten door elkaar leven en waar sommigen zich erop beroepen dat ze Natives zijn, in Amerika geboren. 

Een stad waar bijna geen regels zijn en zeker geen voorzieningen voor de vele, vele armen. In 1845 begint in Ierland de aardappelziekte die voor een enorme hongersnood zorgt en miljoenen Ieren dwingt Ierland te verlaten in de hoop op een beter leven ergens anders. 

Veel Amerikanen zien de komst van de Ieren met lede ogen aan, ze zijn met zo velen en ze zijn nog katholiek ook, iets dat veel ‘Amerikanen’ als zeer on-Amerikaans beschouwen.

Timothy Wilde is barman in een oesterbar en is verliefd op Mercy Underhill, de dochter van een dominee. Hij heeft geld gespaard en hoopt eens met Mercy te trouwen.

Zijn broer Valentine is een brandweerman en ook een hoge ome in de Democratische Partij, die de stemmen van de Ieren probeert te winnen. Als er een grote brand uitbreekt en Timothy zijn huis, gespaarde geld en een deel van zijn gezicht kwijtraakt, brengt zijn broer hem bij het net nieuw opgerichte politiekorps. Tim krijgt wijk 6, waar de beruchte ‘Five Points’ zich bevindt.

Tim is eigenlijk niet zo blij met zijn nieuwe baantje en staat op het punt er de brui aan te geven als hij Bird tegenkomt. Een meisje van tien met een nachtpon vol bloed. Tim trekt zich haar lot aan en komt erachter dat er iemand is die Ierse kinderen vermoord in New York. Ze vinden een veld met de verminkte lichamen van negentien kinderen en een nog gruwelijkere vondst wordt vastgespijkerd aan de deur van de kathedraal. 

Wie is de man in de zwarte kap die rondrijdt in een koets? Is het dezelfde man die brieven stuurt over de moorden en zich ‘de God van Gotham’ noemt? Welke rol speelt Valentine eigenlijk en is Mercy wel veilig?

Doordat hij uitstekend kan observeren en omdat hij zich deze vreselijke zaak erg aantrekt, bijt Timothy zich vast in de zaak en komt hij steeds verder bij de oplossing

Lindsay Faye weet in ‘De goden van Gotham’ uitstekend de sfeer van New York in 1845 te vatten, met de armoede, de spanningen tussen de verschillende bevolkingsgroepen en de ‘Natives’ die zo voor vrijheid zijn dat zelfs het oprichten van een politiekorps hun al te ver gaat. In New York wordt ‘Flash’ gesproken, een soort bargoens. De vertalers hebben er denk ik heel wat werk aan gehad om dat te vertalen op een goede manier, maar het is ze aardig gelukt.

Even was ik bang dat het plot erg simpel zou zijn omdat ik de moordenaar al van verre zag aankomen, maar gelukkig zaten er in de oplossing nog twee twists die ik zeker nĂ­et had zien aankomen. ‘De goden van Gotham’ is een sfeervol en spannend boek en ik vond het jammer dat ik het uit had.

Reacties

Populaire posts